Tuin

Hoe houd je het gazon in de tuin gezond?

Hoe houd je het gazon in de tuin gezond

In steeds meer tuinen zien we het gebruik van een stuk gras terug, ook wel een gazon genoemd. Een gazon past in vrijwel iedere tuin en straalt altijd gezelligheid uit. Bovendien is het een milieuvriendelijke keuze, doordat regenwater eenvoudig afgevoerd kan worden in de bodem. Om je gazon mooi te houden, is goed en regelmatig onderhoud uiteraard nodig,.maar hoe doe je dit nu het best? Met dit artikel helpen we je graag op weg en geven we je 3 tips over hoe je het onderhoud van je gazon het beste aanpakt. Zo geniet je het hele jaar door van een mooi en gezond stuk gras in je tuin.

Bemesten van het gazon

Een gazon houd je in eerste instantie gezond door het zo nu en dan te bemesten. Drie keer per jaar is voldoende, te beginnen rond maart of april. het begint buiten dan aangenaam weer te worden. Bemest het gazon in de zomerperiode, dus rond de maand juli, voor de tweede keer .Je voorziet de bodem dan van de juiste voedingsstoffen door middel van gazonmest. Deze stoffen zijn nodig voor een optimale groei van het gras. Om er voor te zorgen dat het gras ook in de winterperiode mooi blijft, bemest je het gazon in het najaar nog eens.

Regelmatig bijzaaien

Hoezeer je ook je best doet om je gazon mooi te houden, het kan altijd gebeuren dat er kale plekken ontstaan. Spelende kinderen, huisdieren of ander intensief gebruik is hierop van invloed, evenals het weer. Gelukkig zijn de kale plekken eenvoudig op te vullen door graszaad bij te zaaien. De temperatuur van de grond is hiervoor erg belangrijk. Zo mag de grond niet te warm en niet te koud zijn, want de zaden moeten goed kunnen ontkiemen. Zaai het gras dus altijd in het voor- of najaar. Nooit in de zomer of winter

Hark, voordat je aan de slag gaat, de grond los. Het graszaad kun je vervolgens in strooien, lichtjes aandrukken en vervolgens voorzien van water. Met een beetje geduld zie je na een week wat sprietjes opkomen, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur en of er wel of geen regen valt. Regent het niet, of erg weinig, vergeet de graszaden dat niet zelf water te geven.

Blijven maaien

Dat een gazon gemaaid moet worden, spreekt voor zich, maar toch zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is de temperatuur van belang: niet maaien bij te warm weer of bij regen is een eenvoudige regel om te onthouden. Bovendien maai je het gras beter ook niet in één keer te kort, maar ga je bij voorkeur in stappen te werk. Op deze manier voorkom je beschadigingen aan het gras en krijgt onkruid minder kans.