Kweken

Zo makkelijk is het om je eigen plantjes te kweken

Kweken

Je eigen planten kopen en “proberen” in leven te houden is erg leuk. Misschien heb je zelfs al stekjes van je planten af kunnen halen. Je wordt er steeds beter in en je vingers worden steeds groener. Niet zo gek dus dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Een mooie volgende stap zou dan ook zijn om je eigen plantjes te gaan kweken. Lees hier op welke manieren je kweken aan kan pakken.

Kweekpotjes

Wil je beginnen met het kweken van je eigen plantjes, dan kan je gebruik maken van een kweekpotje. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor je er ook erg veel verschillende zaden in kan stoppen. Zorg dat de grond in de potjes goed nat blijft en zet ze voor het raam, je zaadjes kunnen haast niet anders dan groeien.

Kweekkasje

Een kweekkasje  is vooral handig om te gebruiken als je je planten later buiten wil planten. Deze kassen zijn voorzien van een bak, waarin je de zaadjes kan planten, en een lichtdoorlatende kap, die je over de plantjes heen doet. Zorg er vervolgens voor dat net als bij de kweekpotjes je planten voldoende licht krijgen en dat ze voldoende warmte krijgen. Het is niet voor niks dat deze methode komt met een kap, dit houdt de warmte vast.

Kweken in een tuinkas

Een goede manier om plantjes te gaan kweken is de tuinkas. Al is deze methode niet zo zeer voor beginners, omdat de kassen vaak groter zijn en omdat je hierin vaak grote hoeveelheden verbouwd. Toch heeft de tuinkas grote voordelen, zo is de temperatuur goed te regulieren. Hierdoor heb je perfect de controle over het klimaat en kun je er zo voor zorgen dat je langer dezelfde plant kan kweken.

Nu weet je wat je opties zijn als je zelf wil gaan kweken. Begin je net, kies dan voor een kweekpotje om te kijken of het wat voor jou is. Waarna je altijd nog kan gaan uitbouwen met grotere kassen en meer planten.